• 11987654321

 • 83 Andy St. Madison NJ 78002

loveicon

Să povestim

A fost odată ca niciodată... 😀

Un proiect, o finanțare norvegiană de prin 2014 și mulți omuleți pasionați de sprijinirea dezvoltării ONG-urilor din România. Așa a pus Asociația Young Initiative bazele Centrului pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit (CMON), care din 2014 sprijină în special prin insturmente educaționale ONG-urile din România.

Dar cum nevoia este mai mare ca oricând, maaaai ales după ce am intrat cu toții în pandemie și viețile (noastre și ale beneficiarilor) ni s-au dat peste cap, ne-am luat de mânuță cu prietenii noștri de la World Vision România și am aplicat la Active Citizens Fund pentru a... accelera ONG-uri.

Câteva luni mai târziu a venit și vestea extraordinară că finanțatorului i s-a părut o idee bună ce am propus noi acolo, așa că tadaaam, acum ai ocazia să citești aceste rânduri și să descoperi ce punem la cale prin Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri. Și sperăm că o să-ți placă și mai ales că o să-ți fie util. 😀

Dar lăsând gluma la o parte, să vedem câteva statistici care ne-au motivat să pornim acest proiect (în afara primului, celelalte au rezultat dintr-un studiu realizat de Asociația Young Initiative și World Vision România în rândul a 74 ONG-uri în 2020):

 • 10%
  din ONG-uri dispar anual

  Aceasta a fost prima statistică care ne-a pus pe gânduri, chiar de când am lansat CMON.

 • 40%
  au bugete de sub 1000 euro

  Bugete infime, dar și surse de finanțare uniforme (sub 2). Iar acest buget este anual, nu lună de lună.

 • 90%
  din rural nu au niciun angajat

  ONG-urile din mediul rural se confruntă cu dificultăți majore de sustenabilitate.

 • 60%
  din urban nu au niciun angajat

  Nici ONG-urile din mediul urban nu au o situație mult mai bună la acest capitol.

 

Rezultatele complete ale studiului se pot găsi aici.

Ce ne-am propus?

 • Accelerator ONG
 • Cursuri MOOC
 • Self-Accelerator

Accelerăm 24 ONG-uri

Un program complex de tip Accelerator ONG care oferă intervenție directă prin sesiuni de mentorat și coaching pentru 24 de ONG-uri din România. 12 dintre acestea vor fi din mediul rural și urban mic, iar celelalte 12 vor fi din domeniul tineretului, educației civice, drepturile omului și mediu înconjurător. Pachetul oferit ONG-urilor beneficiare include asistență de 16 luni din partea unui coach, o analiză-diagnostic, un Plan de Schimbare Organizațională și sprijin pentru punerea în aplicare, 2 întălniri de rețea cu ceilalți beneficiari, 1 vizită la sediu, o strategie de exit din program.

3 cursuri MOOC

Crearea a trei cursuri în format MOOC (Massive Open Online Course) pe tematici precum Reziliență Organizațională, Comunicare Nonprofit și Bună Guvernanță deschise întregului sector ONG din România. Cursurile vor fi pilotate în rândul beneficiarilor Acceleratorului ONG, iar ulterior vor fi lansate public în 2023.

Instrument Self-Accelerator

Dezvoltarea unui instrument de tip Self-Accelerator care integrează metode și tehnice de dezvoltare organzațională care pot fi accesate și puse în practică, în mod neasistat, de orice ONG din România. Acestea vor aduna metodele folosite în cadrul Acceleratorului ONG, fiind ulterior adaptate pentru folosirea individuală.

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România și beneficiază de o finanțare în valoare de 237.337 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.orgInformații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.