• 11987654321

  • 83 Andy St. Madison NJ 78002

Cum s-a desfășurat procesul de dezvoltare organizațională?

Împărtășim detaliat procesul inclusiv pentru a servi drept inspirație altor organizații care doresc să planifice procese de dezvoltare organizațională

Pasul 1
Selecția ONG-urilor participante

În cadrul a 2 runde de selecție am invitat alături de noi 25 de ONG-uri din toată țara, dintre care jumătate fiind organizații care activează în mediul rural. Procesul de selecție a fost unul deschis, iar la finalul acestuia au fost semnate acorduri de parteneriat cu toate ONG-urile selectate.

Pasul 2
Crearea unei comunități online

După selectarea ONG-urilor am început să pregătim conectarea acestora online, inițial pe o platformă dedicată (ceea ce nu a funcționat), ulterior prin WhatsApp. Grupul continuă să fie folosit intens pentru suport inclusiv după finalizarea programului.

Pasul 3
Alocarea unui coach fiecărei organizații

Echipa de 4 coachi ai proiectului a fost alocată în funcție de potrivirea profilelor organizațiilor participante, urmând ca aceștia să fie aproape de organizație pe întregul proces de dezvoltare organizațională și să fie persoana principală de contact a organizației. Această abordare pe bază de "companionship" considerăm că este esențială pentru un proces de dezvoltare organizațională de succes (deși comportă și anumite riscuri legate de disponibilitatea de timp, potrivirea personalităților etc.). 

Pasul 4
Analiza-diagnostic

Fiecare organizație din program a început procesul de dezvoltare organizațională cu o analiză-diagnostic. Acest proces a durat de la câteva săptămâni la câteva luni, fiind probabil cea mai importantă componentă a întregului program. S-au folosit instrumente precum Matricea de Dezvoltare Organizațională și Analiza SWOT, acestea fiind utilizate de mai mulți membri ai organizației pentru o relevanță sporită (ceea ce a și dus la o durată ridicată a acestei etape).

Pasul 5
Întâlnire de Rețea 1 (București)

La câteva luni de la intrarea în program am organizat o întâlnire fizică a ONG-urilor beneficiare, ocazie de conectare, învățare (de la traineri invitați pe temele solicitate) și coaching intens. 

Pasul 5
Planul de dezvoltare organizațională

Odată finalizată analiza-diagnostic, s-a trecut la realizarea unui plan pentru dezvoltarea organizației. Acesta a coincis în multe cazuri cu planul strategic al organizației. S-au stabilit obiective de dezvoltare organizațională, iar apoi s-a trecut la implementare.

Pasul 6
Vizite pe teren

Au fost organizate vizite pe teren din partea coach-ului desemnat, dar în unele cazuri și din partea echipei de management (separat). Acestea au avut în special un rol de asistență intensă pe nevoile organizației, însă au contribuit enorm și la cunoașterea în profunzime a organizațiilor și a comunităților în care acestea activează.

Pasul 7
Întâlnire de Rețea 2 (București)

Spre finalul programului am organizat a doua întâlnire de rețea, ocazie cu care s-a intensificat etapa de învățare și s-au accelerat procesele de coaching.

Pasul 8
Program cursuri și webinarii

În paralel cu procesul de coaching au fost organizate o serie de webinarii pe tematicile solicitate de către beneficiari, și au fost de asemenea pilotate celelalte instrumente create în cadrul proiectului (3 cursuri MOOC și instrumentul Self-Accelerator).

Pasul 9
Forumul Sustenabilității ONG (București)

Încheierea programului a fost marcată prin organizarea Forumului Sustenabilității ONG la București (115 participanți din sector), unde printre altele au fost prezentate și poveștile de succes ale organizațiilor din program.

Pasul 10
Strategie de exit

La finalul programului ONG-urile beneficiare au fost încurajate să creioneze o strategie de exit minimală, astfel încât să reflecteze la modalitățile prin care acestea pot continua procesul de dezvoltare organizațională și după finalizarea Acceleratorului. În practică a existat foarte puțin timp disponibil pentru această etapă, însă ca principiu ea este foarte importantă într-un astfel de proces.

Notă: Nu toate ONG-urile din program au trecut în mod necesar prin toate aceste etape. Implicarea a depins de disponibilitatea de timp, diverse evenimente apărute pe parcursul implementării și multe altele.

Împreună

loveicon

Principiile procesului

loveicon

Coaching

Am aplicat ideea de a învăța omul să pescuiască în loc de a-i da pește, astfel că programul s-a bazat pe implicarea intensă a beneficiarilor pentru a identifica propriile soluții.

Învățare reciprocă

În orice proces de dezvoltare organizațională asistat învățarea are loc pentru toți cei implicați. Indiferent de experiență, am pornit cu toții la drum cu un mindset de învățare colaborativă și permanentă.

Flexibilitate și răbdare

Procesul s-a adaptat pe nevoile beneficiarilor și a oferit timpul necesar pentru fiecare etapă. De aceea a fost planificată o durată deosebit de lungă (16 luni) pentru întregul program, în locul unui program de tip "sprint".

Descoperă ONG-urile beneficiare

Rezultate

loveicon

Ce schimbări au fost obținute în rândul beneficiarilor?

loveicon

Benchmarking al organizației, ONG-urile s-au "văzut în oglindă"

Existența unui plan strategic

Creșterea numărului de membri și voluntari

Atragerea de noi finanțări

Regândirea rolului boardului

Diversificarea surselor de finanțare

Digitalizarea unor procese organizaționale

Îmbunătățirea comunicării și vizibilității

Notă: Fiecare organizație a obținut propriile rezultate unice și a produs schimbări specifice. Informațiile de mai sus reprezintă o generalizare pe baza rezultatelor observate la mai multe ONG-uri.

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România și beneficiază de o finanțare în valoare de 237.337 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.orgInformații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.