Pasul 1
Analiza-diagnostic a organizației
Unde suntem acum?
Primul pas în orice proces de dezvoltare organizațională este să luăm o pauză pentru a vedea unde ne aflăm în acest moment. Cu cât vom realiza mai bine această analiză, cu atât ne va fi mai ușor să știm unde avem de făcut îmbunătățiri și mai ales să înțelegem și cum.
Cu ce ne ajută analiza-diagnostic?
Înțelegem mai profund situația actuală a organizației
Ca și cum am pune o oglindă în fața organizației, reușim să înțelegem mai bine atât punctele forte, cât și cele unde avem de lucru, precum și oportunitățile și amenințările la adresa organizației. Este primul pas esențial înainte de orice schimbare.
Descoperim noi arii de îmbunătățire
Prin analiza-diagnostic avem uneori șansa de a descoperi arii ale organizației la care poate nici nu ne-am fi gândit că am avea de lucru. De exemplu, guvernanța sau managementul datelor.
Avem oportunitatea de a face analiza ca un exercițiu de echipă
Cele mai bune analize-diagnostic sunt cele realizate împreună, în echipa ONG-ului. Această abordare crește relevanța analizei, dar oferă și posibilitatea membrilor echipei de a oferi feedback.
Un diagnostic corect duce la un tratament adecvat
Deseori avem tendința de a sări direct la "tratament", fără însă să ne alocăm timpul necesar pentru a înțelege în profunzime provocările. Dar cu o analiză realizată corect ne va fi mult mai ușor să știm exact unde trebuie de fapt să intervenim.
La ce să fii atent în analiza-diagnostic
Pentru ca un proces de analiză-diagnostic să aibă succes, îți recomandăm să implici pe cât posibil întreaga echipă a organizației. De asemenea, este esențială sinceritatea și crearea unui mediu de tip "safe space" unde fiecare membru al echipei să simtă că poate spune ce dorește fără să fie judecat sau sancționat ulterior. Fiți sinceri unii cu alții și procesul va deveni mult mai relevant și util.
Resurse
Metode și instrumente pe care le poți folosi
Matrice Dezvoltare Organizațională (FDSC)
Un instrument complex pregătit de FDSC prin care poți face o evaluare comprehensivă a organizației, prin completarea unui chestionar.Analiza SWOT
Unul dintre cele mai simple instrumente de analiză este SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats). Punctele forte și slabe se referă la mediul intern al organizației, iar oportunitățile și amenințările la mediul extern organizației.Bonus: Organizational Mapping Tool (Ford Foundation)
Doar pentru cei care au nevoie de instrumente complexe de analiză, puteți folosi Organizational Mapping Tool (OMT) pregătit de Ford Foundation pentru ONG-uri. Acesta este disponibil în limba engleză.Analiza-diagnostic pas cu pas
- Discută în interiorul organizației pentru a lua o decizie privind realizarea unei analize-diagnostic. Este foarte important ca acest proces să fie participativ și să se dorească în mod autentic realizarea sa.
- Analizează ce metode sunt relevante pentru organizația ta. De exemplu, analiza SWOT este cel mai simplu instrument pe care îl poți folosi, iar Matricea FDSC te poate ajuta să identifici anumite zone de îmbunătățire. Iar dacă ai nevoi mai complexe, OMT de la Ford Foundation poate fi soluția.
- Stabilește un responsabil care să coordoneze procesul de analiză-diagnostic.
- Trimite metoda aleasă către toți membrii echipei și invită-i să completeze în mod individual chestionarul, respectiv analiza.
- Organizează o întâlnire online sau față-în-față pentru a discuta împreună concluziile analizei individuale și diferențele constatate.
- Agreați o variantă comună, unică, a rezultatelor metodei/chestionarului.
- Stabiliți concluziile ce reies din analiză și ce ar trebui schimbat acum.