• 11987654321

  • 83 Andy St. Madison NJ 78002

avatar

Timp de trei zile, organizațiile participante în Accelerator ONG au accelerat motoarele la maxim spre cât mai multe #faptebune și inițiative cu impact în comunitate în cadrul primei întâlniri de rețea în format fizic, care a avut loc la București, în perioada 2 – 5 iulie 2022.  Entuziasmul și inspirația ne-au fost alături pe parcursul întregii întâlniri, care a constant în activități de cunoaștere, schimb de bune practici, lucru intensiv alături de experții în dezvoltare organizațională pe nevoile identificate de fiecare organizație și introducerea planului de dezvoltare organizațională.

Programul Accelerator ONG este o componentă esențială a proiectului “Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri”, derulat  de Asociația Young Initiative și Fundația World Vision România cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește capacitatea organizațiilor non-profit din România de a implementa procese de dezvoltare organizațională care să ducă la un impact sporit în comunitate. 

În prima zi a întâlnirii de rețea cu participanții în Accelerator ONG am descoperit poveștile pline de viață ale organizațiilor pe care aceștia le reprezintă.  Cum începe povestea unui ONG? Cine se află în spatele proiectelor care schimbă comunități? Care sunt rețetele de succes? Cum faci să nu te dai bătut când instabilitatea și provocările devin tot mai mari? Am aflat că, indiferent de domeniul de activitate, inspirația, determinarea și puterea vin din inimă, din pasiunea pentru bine, din grija pentru comunitatea ta și oamenii din ea, din dorința de schimbare și evoluție. Am învățat unii de la alții și am încheiat ziua cu un gând frumos: împreună totul este mai ușor.

Alături de noi a fost și Ionuț Sibian, Director Executiv Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, care le-a vorbit reprezentantiilor organizatiilor participante despre provocările sectorului ONG din ultima perioadă, dar și oportunități de finanțare și direcții strategice.

În a doua zi a întâlnirii, experții noștri în dezvoltare organizațională: Alina Pop, Maricica Cihodaru, Luca Ciubotaru, Mihai Tudorică au lucrat intensiv și aplicat cu participanții din Accelerator ONG pe nevoile identificate de fiecare organizație. După discuții și exerciții în grupuri de lucru formate pe domenii de activitate, participanții și-au trasat prioritățile de dezvoltare organizațională și principalele direcții de actiune.

,,Suntem foarte recunoscători pentru prima întâlnirea fizică din cadrul Accerelatorului de Ong-uri. Au fost 3 zile pline de networking, lucru intens și aplicat, în care am acumulat informații noi, am cunoscut oameni mânați de misiuni comune, am stabilit prioritățile și am trasat principalele direcții de acțiune în procesul de dezvoltare organizațională al asociației noastre. Ne-am întors la Timișoara mai bogați și mai motivați să creăm noi inițiative pentru comunitatea noastră.” Ilie Elena Gabriela, Asociația Inițiativă în Educație

Ultima zi a fost dedicată sesiunilor pe teme de interes pentru organizatiile participante: comunicare, fundraising, management și bună guvernanță, iar de la provocări, am ajuns la soluții și perspective! Împreună am învățat cum să facem față cu succes schimbării, dar și cum să gândim out of the box când vine vorba de fundraising!

,,Această întâlnire fost un context excepțional de învățare, networking, schimb de idei și planificare. Toate momentele programului s-au completat perfect. Am clarificat cele mai importante aspecte ale modului în care vom funcționa în cadrul programului, am cunoscut echipa Accelerator și oamenii din celelalte organizații beneficiare, alături de care am împărtășit experiențe și bune practici, am lucrat cu coach-ul nostru la aprofundarea diagnosticului și la primele obiective corespunzătoare. Prezentările ne-au adus o contextualizare binevenită a situației sectorului non-profit. S-a creat o sinergie admirabilă între participanți, organizatori, coachi. Să avem cu toții rezultatele la care sperăm!” Ada Lungu, Asociația Volens

Am încheiat întâlnirea de rețea din programul Accelerator ONG cu recunoștință pentru energia grupului, poveștile inspiraționale împărtășite și lucrurile învățate care sunt gata de pus în practică.  Cele trei pline de networking, lucru intensiv și aplicat reprezintă o etapă importantă în procesul de dezvoltare organizațională al organizațiilor din Accelerator ONG. Continuăm, cu încredere, drumul nostru spre comunități sănătoase și puternice!   

,,După o perioadă de pandemie, când întâlnirile fizice au fost limitate prea mult, am simțit multă bucurie și energie pozitivă din partea fiecărui participant la eveniment. Fiecare și-a dorit să descopere ceva și să dea un rost întâlnirii, iar asta s-a și văzut: am reușit să ne împrietenim majoritatea și să absorbim ca un burete cam tot ce s-a petrecut. Am convingerea că firele care s-au legat la această întâlnire vor crește frumos. Mulțumiri încă o dată!” Ioana Sabău, Asociația Plai Transilvan

***

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Despre Asociația Young Initiative

Asociația Young Initiative sprijină dezvoltarea prin educație a tinerilor și comunităților din România din 2009. Organizația are 3 piloni de activitate: Incluziune Socială, Împuternicirea Tinerilor (Youth Empowerment), Dezvoltarea ONG-urilor. Asociația sprijină în mod activ copii instituționalizați, tineri și ONG-uri din România și din Europa, iar numitorul comun este credința puternică în forța educației de a transforma comunități. Viziunea Asociației este că o societate educată este o societate puternică și liberă. Credem în puterea educației de a schimba oameni și comunități, de a crea oportunități și de a sprijini copiii și tinerii pentru a se dezvolta la adevăratul lor potențial. O educație de calitate dezvoltă spiritul liber, inițiativa, gândirea critică, curiozitatea și creează premisele unei vieți independente. Asociația Young Initiative operează din 2014 Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit, proiect derulat cu sprijinul Granturilor SEE 2009-2014, prin care ONG-urile din România beneficiază de resurse educaționale și programe de suport. Asociația este membră a YMCA, care sprijină dezvoltarea a peste 58 milioane de tineri și 12.000 comunități în peste 120 țări din lume.

www.younginitiative.org, www.management-ong.ro, https://www.facebook.com/fb.young.initiative

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe. World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România și beneficiază de o finanțare în valoare de 237.337 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.orgInformații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.