• 11987654321

  • 83 Andy St. Madison NJ 78002

avatar

Inspirație, conectare, învățare au fost câteva dintre cuvintele cu care participanții în #AcceleratorONG au încheiat cea de-a doua întâlnire de rețea. La un an de la intrarea în program ne-am întâlnit, în perioada 10 – 12 martie 2023, la București, acolo unde, timp de trei zile, am împărtășit din bunele practici dobândite în această perioadă de lucru intensiv alături de experții în dezvoltare organizațională, dar am și aprofundat tematici de interes prin participarea la atelierele de comunicare, fundraising și managementul schimbării care au fost organizate în cadrul întâlnirii.

Programul Accelerator ONG este o componentă esențială a proiectului “Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri”, derulat  de Asociația Young Initiative și Fundația World Vision România cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește capacitatea organizațiilor non-profit din România de a implementa procese de dezvoltare organizațională care să ducă la un impact sporit în comunitate.

În deschiderea întâlnirii ne-a fost alături, din partea finanțatorului programului, Paula Sabou, ofițer grant, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, care le-a vorbit reprezentanților organizatiilor participante despre oportunități, tendințe, dar și provocări ale sectorului ONG în ultima perioadă.

Cum și ce comunicăm pentru a avea vizibilitate și a crește numărul de donatori?

În prima zi a întâlnirii de rețea s-a pus accent pe comunicare&fundraising, două elemente esențiale pentru succesul fiecărui ONG. Daniela Spiridonescu, Director PR GMP, ne-a prezentat pașii principali pentru buna comunicare a unui proiect.  Am vorbit despre puterea și emoția storytelling-ului, dezvoltarea unei identități, strategii de conținut în media și social media, modele de bune practici.

Pentru ca o idee să prindă viață și să aibă impactul mult dorit în comunitate, avem nevoie de fonduri. În continuare, Ania Nedelcu, Manager Fundraising World Vision Romania, ne-a prezentat mecanise de fundraising și rețete de succes care fac diferența și impresionează potențialul finanțator, surse de finanțare care pot fi accesate, componente de comunicare care ne pot ajuta să creăm parteneriate corporate solide.

Cum îmbrățișăm schimbarea și devenim rezilienți?

Schimbarea presupune în general ajustarea continuă a vieţii. Și într-o organizație, la fel ca în orice alt ecosistem, e important să ai capacitatea de a te adapta la condiţiile externe, în paralel cu menținerea stabilităţii pe plan intern. În a doua zi, Andrei Dobre, formator și expert educație non-formală, care ne-a fost alături și în calitate de facilitator al întâlnirii, ne-a vorbit despre pași și principii care să ne ajute să îmbrățișăm schimbarea și să transformam momentele dificile în oportunități de creștere și inovație.

Atelierele de comunicare, fundraising și managementul schimbării s-au continuat cu sesiuni de lucru alături de experții în dezvoltare organizațională pe buna implementare a obiectivelor agreate împreună. Multă inspirație, curaj și perspective noi am regăsit în momentele în care am împărtășit și învățat unii de la alții!

,,Experienta din cadrul Accleratorului, interacțiunile, informațiile, oamenii prezenți la eveniment, toate au fost extraordinare. Ne-a scos puțin din zona de confort, provocându-ne să privim viitorul cu alți ochi, cu mai multă încredere și să ne conștientizăm atuurile organizaționale, dar si personale. Am aflat experiența colegilor și metodele pe care ei le-au folosit, am împărtășit din provocările pe care le avem, primind suport din partea unei echipe de specialiști și din partea colegilor din diversele organizații, fiecare având un anumit specific, aspect care nu ne diferențiază, ci ne poate atrage precum magnetul în noi orizonturi. Felicitări vouă, oamenilor de bine din Accelerator! Respect pentru tot efortul pe care îl depuneți în comunitățile voastre!” Mihai Merca, Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Bihor.

,,O foarte bună ocazie pentru sharing, AHA & WOW moments, pentru clarificare și înțelegere a unor procese tip keep it simple and efficient. Mulțumesc organizatorilor, coach-ilor, facilitatorului, specialiștilor și colegilor pentru aproape trei zile de emoții frumoase, de pasiune și de bucurie a lucrului făcut cu drag de noi și de semenii noștri! Ținta: #împreună!” Florentina Mărcuș, Asociația AUM, Sighișoara.

,,Dincolo de concepte, informații și valori adăugate, eu cred ca acest program de accelerare ne-a oferit nouă tuturor sentimentul de apartenență la un grup. Iar aceste 4 zile au materializat și mai mult această stare de empatie și comuniune reușind să creioneze o perspectivă de viitor, de o #comunitateONG unde avem puterea de a privi de sus, de a avea un overview obiectiv asupra a ceea ce facem și ce AM PUTEA să facem în PERSPECTIVĂ! Și tocmai acest empowering, acestă încurajare pe care o primești pe drumul creșterii iți dă anduranță și în final sustenabilitate! Vă mulțumesc așadar, tuturor, pentru tot ceea ce ne-ați oferit!” Diana Ghiuș, Onestin

,,De la Târgoviște, dragostea pentru bine și frumos pe care am simțit-o la această întâlnire își resimte încă vibrațiile. Nu-mi găsesc cuvintele să spun atâtea lucruri câte aș vrea. Sunteți cu toții minunati, am renăscut eu, Monica și, totodată, și Hera Club și nu pot decât sa ma înclin în fata oamenilor care au făcut posibilă existența ACCELERATOR! Vă mulțumesc tuturor și mult spor în toate!” Monica Șuica, Hera Club.

,,A fost un weekend extraordinar. Am simțit cât de frumos s-au construit relațiile dintre noi. Este atât de interesantă experiența în care învățăm și de la experți, dar și unii de la ceilalți. Mulțumim echipei de organizare, profi ca întotdeauna, pentru un program memorabil. Și va multumesc tuturor, dragi colegi de Accelerator pentru fiecare idee și zâmbet pe care le-am împărtășit zilele acestea. Să fim cu toții pe drumul cel bun și de ce nu, poate chiar ca parteneri în proiecte pe care să le creăm împreună.” Ada Lungu, VOLENS.

,,Am plecat de la întâlnire motivat, cu un plan, cu multă informație, cu conexiuni și cu o imagine că în România se întâmplă lucruri extraordinare făcute de oameni faini, din toate colțurile țării, cu resurse puține. Aceste zile au fost pentru mine relevante pentru că am primit claritate și curaj.” Cătălin Șipoș, INEDU.

,,Plec cu multă bucurie și recunoștință pentru schimburile de experiență, cunoștințele noi în comunicare și fundraising, parteneriatele pe care le-am pus la cale alături de colegii de la celelalte organizații.” Alexandra Arnăutu, Volens.

,,În alpinism se cheamă cap de coardă cel care deschide drumul și își asumă cele mai mari riscuri, cel care pune frânghia pe care apoi se urcă multă lume. Și cred că aici fiecare e un cap de coardă pentru comunitatea lui.” Felicia Hrihorisan, Cutezătorii Munților.

,,Dacă la prima întâlnire de rețea din cadrul Acceleratorului ONG veneam cu unele dubii referitoare la schimbările ce aveau să ni se întâmple, acum am înțeles că noi, Asociația Plai Transilvan, ne-am poziționat pe o autostradă cu un singur sens: cel al dezvoltării. Schimbarea te scoate din zona de confort, dar e atât de necesară. Suntem norocoși să-i avem alături pe prietenii din echipa de management și pe Luca, omul care ne ghidează în acest proces de dezvoltare. Despre ultimele zile petrecute la întâlnirea de rețea pot spune că au fost două zile pline de încărcătura informațională, emoțională, de beculețe aprinse și de determinare.” Ioana Sabău, Plai Transilvan.

***

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Despre Asociația Young Initiative

Asociația Young Initiative sprijină dezvoltarea prin educație a tinerilor și comunităților din România din 2009. Organizația are 3 piloni de activitate: Incluziune Socială, Împuternicirea Tinerilor (Youth Empowerment), Dezvoltarea ONG-urilor. Asociația sprijină în mod activ copii instituționalizați, tineri și ONG-uri din România și din Europa, iar numitorul comun este credința puternică în forța educației de a transforma comunități. Viziunea Asociației este că o societate educată este o societate puternică și liberă. Credem în puterea educației de a schimba oameni și comunități, de a crea oportunități și de a sprijini copiii și tinerii pentru a se dezvolta la adevăratul lor potențial. O educație de calitate dezvoltă spiritul liber, inițiativa, gândirea critică, curiozitatea și creează premisele unei vieți independente. Asociația Young Initiative operează din 2014 Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit, proiect derulat cu sprijinul Granturilor SEE 2009-2014, prin care ONG-urile din România beneficiază de resurse educaționale și programe de suport. Asociația este membră a YMCA, care sprijină dezvoltarea a peste 58 milioane de tineri și 12.000 comunități în peste 120 țări din lume.

www.younginitiative.org

www.management-ong.ro

https://www.facebook.com/fb.young.initiative

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe. World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

http://blog.worldvision.ro/

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România și beneficiază de o finanțare în valoare de 237.337 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.orgInformații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.